Over de Biest

De Biest is een oude wijk van Weert die ontstaan is tussen de oude ommuurde stadskern en de Aldenborgh, langs de weg naar de omliggende gehuchten en dorpen.

Plattegrond van Weert uit 1570 naar/van Jaob van Deventerklik om te vergroten, daarna nog eens.

Op het kaartje uit 1570 ziet men de weg de Biest ten noorden van de stadsmuren vanaf de Hoogpoort, langs kasteel Nijenborgh, voorbij de Aldenborgh naar de andere buitenijen en dorpen in het noorden. De locatie van de weg is tot heden bijna niet gewijzigd, natuurlijk zijn de bebouwingen in de loop der tijden wel veranderd. Alleen de Aldenborgh ziet er nu nagenoeg nog hetzelfde uit als op de kaart.

Volgens Wikipedia:

[plein] – Een biest is een benaming voor een type plein uit de Frankische tijd. De naam zou afgeleid zijn van bies en betekent dus “plaats waar veel biezen groeien”. Dit werd later dan veralgemeend tot “Centraal plein met dierendrinkplaats”. Ook vandaag nog, is in vele dorpen en gehuchten van Frankische oorsprong, de biest
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Biest_(plein)

Biest (Weert)

Biest
Wijk van Weert
Map - NL - Weert - Wijk 12 Biest - Buurt 01 Biest.svg
Kerngegevens
Gemeente Weert
Inwoners 2.320 [1] (4.010/km²)

Buurtkaart van de Biest

buurtkaartbiest

De Biesterbrug

De Biest (Limburgs: De Beest) is een wijk van de stad Weert.

De wijk ligt ten noordoosten van het centrum. Belangrijke gebouwen zijn onder andere:

  • Gemeentemuseum de Tiendschuur
  • Kasteel van de Biest (Kasteel Nijenborgh)
  • Paterskerk

Inhoud

[verbergen]

[bewerken] Geschiedenis

Het oudste gebouw in de wijk zijn de resten van het oude kasteel Aldenborgh, waarop het huidige franciscaner klooster gebouwd is. Het kasteel werd in 1703 verwoest, maar was toen al lang buiten gebruik. Door scheuren in de muren van het kasteel en verzakkingen was het kasteel onbewoonbaar geworden. Een nieuw kasteel werd gebouwd aan het begin van de Biest, nabij de Hoogpoort. Het kasteel werd de woonplaats van de graven van Horne tot het in de Spaanse Successieoorlog in 1702 werd verwoest. Delen van de ommuring en resten van de poort zijn nog over.

Na de aanleg van de Zuid-Willemsvaart en de IJzeren Rijn begon Weert aan het einde van de negentiende eeuw zich te ontwikkelen tot een industriestad. Door bevolkingsaanwas vonden in 1905 de eerste uitbreidingen buiten de historische binnenstad plaats en werden er ‘ouderenhuizen’ gebouwd in de Boermansstraat. Deze moesten al voor de Tweede Wereldoorlog plaatsmaken voor het nieuwe ziekenhuis, het Sint Jans Gasthuis, dat aan de Boerhaavestraat op de Biest zijn huidige locatie kreeg. Later volgde de bouw van verscheidene statige herenhuizen aan de hoofdstraat van de Biest, zoals Villa Karelke, tegenwoordig een rijksmonument. Hierdoor groeide de Biest in de jaren 30 van de twintigste eeuw uit tot één van de eerste wijken buiten de binnenstad van Weert. Na de Tweede Wereldoorlog vond er ook planmatige uitbreiding van de wijk plaats, in het zuiden van de wijk tegen het ziekenhuis aan.

[bewerken] Biestkermis

De Biestkermis is één van de oudste kermissen die in Weert gehouden worden. Zij is ontstaan uit de jaarlijkse processie van het patersklooster. Tegenover de ingang van het klooster werden kraampjes opgesteld, waar souvenirs en versnaperingen kon kopen. Ook waren er verschillende kermisattracties. Na de opening van de brug werd de kermis flink uitgebreid. Hierdoor werd het de kermis van de drie gehuchten Biest, Laar en Leuken. In 1986 stopte men met het houden van de Biestkermis, maar sinds 2000 wordt de kermis weer gehouden.

[bewerken] Onderwijs in de wijk

In de Biest is zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs beschikbaar. In 2009 is Basisschool Aan De Bron verhuisd naar de nieuwbouw aan de Maaslandlaan en er is een grote sporthal gekomen. De nieuwe school is een grote basisschool, waar kinderen uit verschillende wijken van Weert komen. Verder ligt de grootste middelbare school van Weert in de wijk, namelijk de Philips van Horne SG. Deze school biedt onderwijs op alle niveaus, van vmbo tot vwo. Veel leerlingen van deze school komen met de fiets naar school en dit zorgt voor veel verkeersdrukte en opstoppingen.

Verliefdenlaantje

[bewerken] Verliefdenlaantje

In het noorden van de wijk ligt de Minderbroederslaan. Het laantje tussen de Minderbroederslaan en de Zuid-Willemsvaart wordt ook wel het verliefdenlaantje genoemd. Dit laantje, met afwisselend kastanjes en lindebomen, is een uitstekende plaats voor verliefde stelletjes om een stukje te wandelen. Tegenwoordig zitten er ook vaak jongeren op de bankjes in het laantje. Dit leidt tot klachten van buurtbewoners over het harde geluid van brommers van de jongeren of over jongeren, die vernielingen aanrichten of drugs dealen.

De afgelopen jaren gaat het steeds slechter met de bomen op het laantje. Veel oude bomen zijn ziek en waaien bij storm om. Daarom worden er de laatste jaren geregeld nieuwe bomen aangeplant.

[bewerken] Fotogalerij

  • Kasteel Nijenborgh

  • Ingang Franciscaner Klooster

  • Tiendschuur

  • Stadspark

[bewerken] Voetnoten

  1. bron: www.cbsinuwbuurt.nl

Wat is Biest volgens Wikipedia:

google analytics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.