Repair Café

Bericht van de wijkraad Groenewoud:

“Met ingang van a.s. zaterdag 10 juli 2021 beginnen we weer met het Repair-Café aan de Dr. Kuyperstraat 221 te Weert

Wij houden geen vakantie.

Wij zijn open iedere 2e en 4 e zaterdag van de maand van 13.00 uur-

16.00 uur.”

RC-logo-sm  is begonnen. Iedereen kan er gebruik van maken. Zoek repaircafe

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! De wijkraden Groenewoud en De Biest organiseren sinds zaterdag oktober 2015 het Repair Café. Het Repair Café op elke tweede zaterdag van de maand gehouden.

Aan de Dr. Kuyperstraat 221 te Weert, draait het sinds zaterdag 10 oktober 2014 allemaal om repareren. Tussen 13.00 en 16.00 uur staan diverse vaklieden klaar: elektriciens, naaisters en een fietsenmaker helpen gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, willen de wijkraden Groenewoud en De Biest bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vinden de leden van de wijkraden Groenewoud en de Biest . “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn.  “Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke sociale contacten in de buurt.”

Verder geldt dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. “Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.”

Stichting Repair Café

Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Weert.

Stichting Repair Café heeft haar website vernieuwd. De Nederlandse en de internationale site zijn opgegaan in één internationaal platform: www.repaircafe.org .

Bij het Repair Café kunnen bezoekers, tegen een kleine vergoeding,  ook genieten van een kopje koffie/thee. Op deze wijze wordt ook nog een gezellige sociale aangelegenheid en is eventueel wachten al helemaal niet meer erg.

Bij deze doen we ook een oproep aan handige vrijwilligers, maar ook mensen die bruikbaar gereedschap en materialen willen schenken. Mocht u hierin iets willen betekenen dan kunt u via www.groenewoudweert.nl en/of facebook.com/repaircafeweert contact opnemen.

Nieuw in het Repair Café:

Op de openingstijden van het Repair Café, iedere 2e zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur, zal er iemand aanwezig zijn die de klachten van buurtbewoners zal noteren, die wij als Wijkraad door zullen sturen naar de Gemeente Weert.

Hopelijk kunnen wij U verwachten in het Repair Café.